Varmasti suurin osa ihmisistä on kärsinyt tummista silmänalusista jossain vaiheessa elämäänsä. Monet ihmiset ovat tarkkoja ulkonäöstään, ja jotkut ovat jopa käyttämättä piilolinssejä siksi, että uskovat niiden korostavan tummia silmänalusia. Tummat silmänaluset eivät välttämättä kerro mistään sen vakavammasta kuin siitä, että elämäsi on kiireistä etkä ehdi nukkua riittävästi. ”Renkaat silmien ympärillä” saattavat kuitenkin tehdä sinusta ikäistäsi vanhemman näköisen.

Piilolinssit ja silmälasit eivät aiheuta tummia silmänalusia

Eräs yleisimmistä harhaluuloista on, että tummien silmänalusten kuvitellaan tavalla tai toisella aiheutuvan piilolinssien käytöstä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Myöskään silmälasit eivät saa aikaan tummia silmänalusia, vaikka monet niin väittävätkin ja uskomukset leviävät tehokkaasti netin välityksellä.

Mistä tummat silmänaluset johtuvat?

Silmien alla iho on hyvin ohutta, ja joskus jopa verisuonet näkyvät. Tummat silmänaluset liittyvät usein ikääntymiseen, ja usein ongelma myös pahenee ikävuosien karttuessa. Silmien alla oleva ohut rasvakerros ohenee entisestään ja saa verisuonet näkymään aiempaa selvemmin.

Todennäköisesti yleisin syy tummiin silminalusiin ja turvotukseen on kuitenkin väsymys ja unen puute, joka saa ihon näyttämään kalpealta ja tuo silmien alla olevat verisuonet paremmin näkyviin. Edellisenä iltana juodut drinkit ovat takuuvarma keino saada silmänaluset turpoamaan valvomisen ja kuivumisen vuoksi.

Jos tummat silmänaluset ovat sinulle usein toistuva ilmiö, niille voi löytyä joku muu syy, kuten allergiat tai huono verenkierto. Jos epäilet ilmiön johtuvan näistä syistä, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen. Joskus harvoin tummat silmänaluset ja turvotus voivat olla merkki muista terveysongelmista, esimerkiksi kilpirauhasen tai maksan sairauksista.

Vitamiinit ja mineraalit voivat auttaa

Rauta

vitamiinitTummia silmänalusia voidaan hoitaa muutamilla ruokavalioon ja elämäntyyliin liittyvillä valinnoilla. Riittävän raudan saannin turvaaminen on tärkeää, sillä rauta osallistuu hapen kuljetukseen veressä ja raudan puutteesta johtuva anemia saa ihon näyttämään kalpealta, mikä entisestään korostaa tummia silmänalusia. Monet ruoka-aineet sisältävät rautaa, esimerkiksi tummanvihreät kasvikset ja pavut.

Tunne vitamiinit

Vitamiinit ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnin kannalta, mutta ne auttavat myös vähentämään tummia silmänalusia. Saatavilla on monenlaisia vitamiineja sisältäviä lääkevoiteita, minkä vuoksi on tarpeellista ymmärtää, miksi kyseiset vitamiinit ovat tärkeitä. On myös tärkeää tietää, mistä ruoista tarpeellisia vitamiineja voi saada.

K-vitamiinia on tutkittu paljon ja sitä käytetään yleisesti myös silmänympärysvoiteissa. K-vitamiini vahvistaa verisuonia, joten jos tummat silmänalusesi johtuvat heikosta verenkierrosta, K-vitamiinirikas ruokavalio voi auttaa. Paljon K-vitamiinia sisältävät esimerkiksi kananmunat, tumma riisi, maksa ja kiivi.

E-vitamiini toimii antioksidanttina ja suojelee ihoa vapailta radikaaleilta, jotka vahingoittavat ihoa ja saavat sen ikääntymään ennenaikaisesti. E-vitamiini tehostaa myös kollageenin tuotantoa, mikä ehkäisee ryppyjen syntymistä ja saa ihon näyttämään nuorelta ja kiinteältä. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, vihreät lehtikasvit sekä pähkinät, oliivit, avokado, mango ja kiivi.

C-vitamiini on toinen luonnollinen ase taistelussa tummia silmänalusia vastaan, koska sillä on tärkeää rooli kollageenin muodostumisessa. Tiedetään myös, että C- ja E-vitamiinit vahvistavat toistensa antioksidanttisia ominaisuuksia.

A-vitamiini on iholle tärkeä antioksidantti, joka auttaa taistelussa ikääntymistä vastaan. A-vitamiini vahvistaa ihokudosta ja suojaa sitä ohenemiselta, joka on eräs tummia silmänalusia aiheuttavista ilmiöistä. A-vitamiinirikkaita ruokia ovat esimerkiksi porkkana, kurpitsa, papaija ja maksa.

Elämäntyyli

bags-under-eyesOn kaksi helppoa tapaa ehkäistä silmäpusseja: vältä tupakointia ja UV-säteilyä. Molemmat tavat tuhoavat kollageenia, joka on terveen ihon kannalta elintärkeää. Tummien silmänalusten hoitoon on saatavilla lukuisia erilaisia voiteita ja seerumeita sekä monia erilaisia luonnollisia hoitomuotoja. Monet näistä perustuvat aiemmin lueteltuihin vitamiineihin.

Löydä itsellesi sopivin vaihtoehto

Helpoin ratkaisu on ehkä kokeilla lukuisia vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Helpoimmillaan se voi tarkoittaa sitä, että juot enemmän vettä ja tarkistat ruokavalion. Piilolinssien käytön lopettaminen ei ole tarpeellista, ja monet kertovat piilolinssien saavan olon tuntumaan itsevarmemmalta.