Suurin osa piilolinssien käyttäjistä tietää, että piilolinssejä ei pitäisi käyttää silmätulehduksen aikana. Mitkä ovat riskit ja kuinka pian tulehduksen jälkeen piilolinssien käyttäminen on taas turvallista?

Piilolinssien käyttö silmätulehduksen aikana ja sen jälkeen

Silmätulehduksessa tai silmän sidekalvontulehduksessa (konjunktiviitti) silmän ulointa osaa peittävä kalvo on tulehtunut. Jotkut tulehduksista tarttuvat hyvin helposti, ja silmätulehdus onkin eräistä yleisimmistä syystä lääkärillä käyntiin. Piilolinssien käyttäjillä on suurempi riski saada silmätulehdus, sillä bakteerit ja vieraat hiukkaset voivat kulkeutua silmään huonosti puhdistettujen piilolinssien mukana, ärsyttää silmää ja aiheuttaa tulehduksia.

Tulehduksen yleisiä oireita ovat roskan tunne silmässä sekä silmien kirvely, kutina, vetistys, rähmiminen, turvotus ja silmänvalkuaisten punoitus. Joillakin henkilöillä silmätulehdus aiheuttaa myös valonarkuutta.

Silmätulehdus ei yleensä ole silmälle haitallinen, eikä se myöskään vaikuta näkökykyyn. Jos jatkat piilolinssien käyttöä tulehduksen aikana, oireet saattavat pahentua ja tulehduksesta toipuminen pitkittyy. Pahimmillaan piilolinssien käyttäminen silmätulehduksen aikana saattaa johtaa silmän sarveiskalvon tulehtumiseen (keratiitti). Sarveiskalvon tulehdus saattaa vaurioittaa näköä, ja tulehdus edellyttää aina käyntiä lääkärin vastaanotolla.

Silmätulehdus paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä. Hoidatpa tulehdusta lääkkeillä tai odottelet tulehduksen paranemisesta itsekseen, odota oireiden katoamista ennen kuin aloitat piilolinssien käytön uudelleen. Käytä piilolinssejä vasta yhden täysin oireettoman päivän jälkeen. Jos kyse oli konjunktiviitista, heitä tulehduksen alkaessa käytössäsi olleet linssit pois ja ota käyttöön uusi linssipari tulehduksen uusiutumisen ehkäisemiseksi. Puhdista linssikotelo keittämällä tai vaihda se uuteen. Muista myös hävittää mahdollisesti infektoituneet meikit. Tulehdusten välttämiseksi älä lainaa toisten meikkejä.

Mikä aiheuttaa silmätulehduksen?

Silmätulehduksia on kolmea tyyppiä, ja hoitomuoto riippuu tulehduksen tyypistä.

Allergista sidekalvontulehdusta esiintyy yleisimmin henkilöillä, joilla on muitakin allergioita. Tulehduksen aiheuttaa yleensä allergeeni, kuten siitepöly, eläinten karvat tai infektoituneet kosmetiikkatuotteet. Allerginen sidekalvontulehdus ilmestyy yleensä molempiin silmiin, ja sen yleisin oire on kutina.

Jos allergeeniä ei voi välttää (esim. siitepöly), allergista sidekalvontulehdusta voi hoitaa antihistamiinilla.

Silmätulehdus voi aiheutua myös ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta ärsytyksestä. Tällaisia ulkoisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi pesuaineet, uima-altaissa käytetty kloori ja ilmansaasteet. Poista ärsyttävä aine silmästä ja huuhtele silmä huolellisesti. Jos tulehdus on kivulias, hoitona voi käyttää kipulääkkeitä ja tarvittaessa ärsytyksen hoitoon tarkoitettuja silmätippoja.

Myös virus tai bakteeri voi aiheuttaa silmätulehduksen. Viruksen aiheuttama silmätulehdus on melko vaaraton, ja se liittyy yleensä hengitysteissä oleviin virustulehduksiin, jotka leviävät henkilöstä toiseen yskimisen ja aivastusten välityksellä. Viruksen aiheuttamia silmätulehduksia esiintyy yleensä epidemioina päiväkodeissa, eivätkä ne edellytä erityistä hoitoa.

Sidekalvon bakteeritulehduksen aiheuttaa yleensä henkilössä itsessään oleva streptokokki- tai stafylokokkibakteeri. Se voi tarttua myös henkilöstä toiseen käsien välityksellä tai kontaminoituneiden kosmetiikkatuotteiden (esim. silmämeikit) kautta. Lievä bakteeritulehdus voi parantua itsestään tai puhdistamalla silmät säännöllisesti puhtaalla vedellä. Voimakkaat tulehdukset edellyttävät lääkärikäyntiä ja tulehduksen lääkehoitoa.