Rikkoutunut piilolinssi voi aiheuttaa kipua, mutta se voi myös vahingoittaa silmääsi. Jos huomaat piilolinssisi olevan rikki, sinun täytyy poistaa linssi silmästä mahdollisimman nopeasti.

Repeytyneen piilolinssin poistaminen

 1. Etsi itsellesi hyvin valaistu paikka ja peili.
 2. Pese kädet huolellisesti ja kuivaa ne pyyhkeellä tai käsipyyhkeellä, josta ei jää nukkaa käsiisi.
 3. Jos käytät kosteuttavia tippoja, pudota sitä muutama tippa silmään, jossa rikkoutunut linssi on. Jos et käytä kosteuttavia tippoja, pudota silmään muutama tippa monikäyttöistä piilolinssinestettä (se on turvallista silmillesi), suolaliuosta tai vettä. Kostea linssi on helpompi poistaa kuin kuiva linssi.
 4. Vedä silmäluomea alaspäin toisella kädellä ja käytä toista kättä siirtämään rikkoutunut linssi alaspäin silmän valkoiselle osalle.
 5. Purista linssi yhteen peukalosi ja etusormesi avulla. Poista kokoontaittunut linssi silmästäsi.
 6. Kostuta linssi ja avaa se uudelleen kämmenelläsi.
 7. Tarkista, onko koko linssi kämmenelläsi. Jos ei, silmässäsi on vielä linssin osia.
 8. Etsi piilolinssin muita osia silmästäsi. Nosta yläluomea peukalosi ja keskisormesi avulla ja katso alaspäin. Piilolinssin silmässä olevien jäänteiden pitäisi nyt liukua silmän keskiosaa kohti. Poista osat kostutetun sormen avulla.
 9. Jos silmässä on edelleen piilolinssin osia, vedä alaluomea alaspäin ja katso samalla ylöspäin. Piilolinssin kappaleiden pitäisi nyt siirtyä silmän keskiosaa kohti. Poista ne kostutetun sormen avulla.
 10. Toista vaiheet 8 ja 9, kunnes olet varmasti poistanut kaikki piilolinssin osat silmästäsi.

Varotoimenpiteet piilolinssin rikkoutumisen ehkäisemiksi  

Jos et halua käydä läpi kaikkia yllä esiteltyjä vaiheita, noudata seuraavia ohjeita ja ehkäise piilolinssien rikkoutuminen jo etukäteen.

 1. Tutki piilolinssit säännöllisesti. Katsele niitä tarkasti päivittäin ennen kuin asetat ne silmiisi. Repeämien havaitseminen voi olla vaikeaa. Pieni juova linssissä voi olla merkki siitä, että linssi on hajoamassa. Linssien tuntuminen epämukavilta silmissä voi myös olla merkki siitä, että linssit ovat rikkoutumassa.
 2. Älä koskaan käytä kertakäyttölinssejä suositeltua aikaa pidempään. Tämä on tärkein yksittäinen syy piilolinssien hajoamiseen.
 3. Pidä kyntesi lyhyinä ja pyöreäreunaisina. Vältä linssien vahingoittamista kynsilläsi, kun käsittelet linssejä.
 4. Säilytä piilolinssejä linssikotelossa. Älä jätä linssiä kannen väliin, sillä se voi rikkoa linssin.

Jos piilolinssisi menevät rikki näistä varotoimenpiteistä huolimatta, ota yhteys optikkoosi tai silmälääkäriisi kestävämmän piilolinssivaihtoehdon löytämiseksi.