Pyöräily on erittäin nautinnollinen laji, mutta se vaatii tilannetajua ja tarkkaa havainnointikykyä. Näköongelmista kärsivät joutuvat valitsemaan, käyttävätkö pyöräillessä silmälaseja vai piilolinssejä. Nopeasti ajateltuna näiden kahden apuvälineen välillä ei ehkä ole suurta eroa, mutta tarkempi pohdinta paljastaa, että piilolinssit sopivat pyöräilyyn paljon paremmin kuin tavalliset silmälasit.

Piilolinsseillä on muutama haittapuoli mutta lukuisia hyötyjä. Pehmeät piilolinssit tuntuvat silmissä mukavilta. Linssien putoaminen silmistä on hyvin epätodennäköistä, joten niitä voidaan pitää jopa silmälaseja turvallisempana vaihtoehtona. Toisin kuin silmälasit, piilolinssit sopivat myös hyvin kypärän alle.

Piilolinsseillä on myös muita turvallisuuteen liittyviä hyötyjä. Piilolasit asetetaan suoraan silmän pinnalle, eikä niissä ole kehyksiä, joten ne eivät rajoita näkökenttää. Mihin tahansa katsotkin, näet alueen yhtä selvästi. Piilolaseja käytettäessä näkökentässä ei myöskään ole kriittisillä äärialueilla sokeita pisteitä, jotka saattavat pahimmillaan aiheuttaa onnettomuuksia. Näkö- ja havainnointikykysi on joka suuntaan yhtä hyvä! Kyky arvioida etäisyyksiä eri suuntiin on tärkeä turvallisuustekijä myös pyöräilyssä.

Kertakäyttöiset piilolinssit hyvä valinta pyöräilijälle

Monet pyöräilyä harrastavista suosivat kertakäyttöisiä piilolinssejä, jotka voi heittää pois päivän käytön jälkeen. Tällä tavalla pyöräilijän ei tarvitse olla huolissaan piilolinsseihin joutuvan pölyn, hiekan ja roskien puhdistamisesta. Jotkut pitävät mukanaan pientä pulloa, jossa on piilolinssien puhdistusnestettä, tai vaihtoehtoisesti puhdistusnesteellä jo täytettyä säilytyskoteloa, jotta he voivat tarvittaessa puhdistaa pidempään käyttöön tarkoitetut linssit.

Linssityypistä riippumatta varalinssien pitäminen mukana on järkevää. Tällä tavalla hajonneen, pudonneen tai tien pientareelle kadonneen linssin voi helposti korvata uudella. Jos käytät kertakäyttöisiä linssejä, ylimääräinen linssipari repussa tai taskussa vie hyvin vähän tilaa.

Eräs piilolinssien heikkouksista pyöräilyssä on se, että ne eivät estä mutaa ja hiekkaa joutumasta silmiin. Ne eivät myöskään suojaa poikkeuksellisen kirkkaalta auringonvalolta, vaikka linssejä on saatavilla myös UV-suojauksella.

Aurinkoisena päivänä aurinkolasien käyttö piilolinssien päällä tarjoaa sinulle suojausta sekä UV-säteilyltä että epämiellyttävältä mudalta ja hyönteisiltä. Maantiepyöräilijöille ajaminen kovassa vauhdissa ilman ajolaseja voi olla epämiellyttävää – aivan kuten moottoripyöräilijöillekin. Piilolinssien ja aurinkolasien yhdistelmä sopii siten tähän tehtävään erittäin hyvin.

Älä unohda piilolinssejä kotiin

Tämä neuvo saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta on kuitenkin tärkeä: jos tarvitset piilolinssejä, muista myös käyttää niitä! Ihmiset, joiden näkö tarvitsee vain vähän korjausta, jättävät joskus piilolinssit pois joistakin päivittäisistä aktiviteeteistaan, mutta pitävät niitä tai silmälaseja ajaessaan autoa tai katsoessaan elokuvaa. Jos et voi ajaa autoa ilman piilolinssejä tai silmälaseja, sinun ei pitäisi ajaa pyörälläkään ilman niitä.

Tuttu reitti ei ole syy laiskuuteen – itse asiassa, tutulla reitillä kiinnität vähemmän huomiota ympäristöön, jolloin yllättävät esteet tai tiellä oleva vesi tai jää saattavat jäädä huomiotta ilman tarkkaa näköä.

 

Valitse piilolinssi oikein

Näön riittävä korjaaminen on erityisen tärkeää pyöräilyssä. Monet hajataittoisuuden rajalla olevat käyttävät ”tavallisia” piilolinssejä ja kokevat ne riittäviksi. Tarkkuutta vaativissa toiminnoissa, kuten pyöräilyssä, saattaa kuitenkin olla hyödyllistä käyttää asfäärisiä piilolinssejä. Ne ovat ohuempia, mukautuvat paremmin silmän muotoon ja siten tarjoavat kantajalleen tavallisia piilolinssejä tarkemman näön. Asfäärisiä linssejä ovat esimerkiksi Frequence AD ja SofLens Daily Aspheric.

Pyöräilijöiden kannattaa myös harkita piilolinssejä, joissa on UV-suojaus. Tällöin silmä on suojattu myös aurinkolasien sivuilta tulevalta UV-säteilyltä. Kertakäyttölinsseistä esimerkiksi 1-Day Acuvue Moist ja SofLens One-Day ovat hyviä valintoja. Nämä linssit ovat markkinoiden tehokkaimpia UV-suojauksen osalta, sillä ne blokkaavat jopa 90 % UV-A- ja 99 % UV-B-säteistä.