Viime vuosina Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan naisilla on miehiä suurempi riski sairastua silmäsairauksiin. Joka vuosi useampi nainen kuin mies saa silmäsairausdiagnoosin, joka voi olla esimerkiksi Fuchsin dystrofia, glaukooma, Sjögrenin oireyhtymä, silmänpohjan rappeuma tai diabeettinen retinopatia. Naiset kärsivät myös miehiä useammin silmien kuivuudesta ja harmaakaihista.

Yhdysvaltojen silmäsairauksia käsittelevässä tutkimuksessaan (“Vision Problems in the U.S.”) Prevent Blindness America1 -organisaatio sai selville, että yli 3,6 miljoonaa yli 40-vuotiasta amerikkalaista kärsii jonkinlaisesta näkövammasta. Näistä silmäsairauksista kärsivistä edelleen 2,4 miljoonaa eli noin kaksi kolmasosaa on naisia.

Tutkimuksen mukaan naiset kärsivät miehiä useammin silmäsairauksista seuraavista kahdesta syystä johtuen:

  • naiset elävät yleensä miehiä pidempään ja siten heille kehittyy enemmän ikääntymiseen liittyviä silmäsairauksia
  • hormonit

Osteoporoosilääkkeet saattavat olla yhteydessä silmäsairauksiin

Kanadassa, Brittiläisen Kolumbian yliopistossa ja Child & Family Research Institutessa saatiin selville, että eräs syy naisten lisääntyneisiin silmäsairauksiin voi olla laajasti menopaussin jälkeisen osteoporoosin hoitoon käytetyissä lääkkeissä, joilla saattaa olla yhteys silmäsairauksien syntyyn.

Canadian Medical Association Journal2-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kahta tulehduksellista silmäsairautta, uveiittia ja skleriittia, esiintyy enemmän naisilla, joille on määrätty näitä lääkkeitä. Uveiitissa silmän keskikalvo, uvea, tulehtuu ja turpoaa. Skleriitissa silmän valkoinen kovakalvo tulehtuu. Molemmat sairaudet voivat aiheuttaa vakavia näkövammoja.

Mitä naiset voivat tehdä näkönsä suojelemiseksi

Ruth D. Williams, LT, American Academy of Ophthalmology3 -järjestön puheenjohtaja kommentoi tutkimustuloksia sanoen: “Tietysti sekä miesten että naisten täytyy toimia silmiensä terveyden turvaamiseksi tulevaisuudessa. Koska naisten riski näön menetykseen on suurempi kuin miehillä ja koska naisten riskit ovat erilaiset kuin miesten, haluamme varmistaa heidän kiinnittävän riittävästi huomiota näkönsä pelastamiseen.”

Prevent Blindness America -järjestö neuvoo naisia toimimaan seuraavalla tavalla:

  • Tutkituta silmäsi säännöllisesti.
  • Syö terveellisesti ja suosi silmille suotuisia mineraaleja, kuten beetakaroteenia, sinkkiä, zeaksantiinia, luteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  • Lopeta tupakointi.
  • Käytä UV-suojattuja aurinkolaseja ja lierihattuja suojelemaan silmiäsi auringolta.
  • Tutustu perheesi silmäsairaushistoriaan ja keskustele asiasta lääkärisi tai optikkosi kanssa.

 

Lähteet

1 http://www.visionproblemsus.org/
2 http://www.cmaj.ca/content/184/8/E431
3 http://www.aao.org/