Piilolinssien asettaminen paikoilleen ensimmäistä kertaa voi olla jännittävä kokemus. Sormien työntäminen silmiin voi epäilyttää, sillä pelkäät ehkä tekeväsi jotain väärin ja satuttavasi itseäsi. Todennäköisesti nämä tunteet ovat tuttuja kaikille, mutta jännitystä voi lievittää harjoittelun avulla.

Jos kosket sormella silmääsi, se todellakin kirvelee! Mutta älä huoli, sinun ei tarvitse tehdä niin – ei sen jälkeen, kun olet opetellut asettamaan ja poistamaan piilolinssit oikein. Saattaa tuntua siltä, että asian oppiminen vie ikuisuuden, mutta opit pian tekemään sen nopeasti ja piilolinssien asettamisesta tulee osa päivittäisiä rutiinejasi.

Kysy neuvoa ja harjoittele

Optikkosi näyttää sinulle, miten piilolinssit asetetaan paikoilleen ja poistetaan silmistä turvallisesti. Jos piilolinssit tuntuvat epämukavilta, kerro siitä optikollesi. Hän auttaa sinua löytämään silmiisi paremmin sopivan mallin. Älä lähde optikolta ennen kuin osaat asettaa linssit silmiisi. Alla on myös opasvideo omaan harjoitteluun.

Näin asetat piilolinssit:

  1. Pese kätesi huolellisesti ja kuivaa ne pyyhkeeseen tai paperiin, josta ei jää nukkaa käsiisi. Käytä pesuun mieluiten saippuaa, joka ei sisällä kosteuttavia ainesosia, jotka saattavat vahingoittaa piilolinssiesi pintaa.
  2. Ota vasemman silmän piilolinssi pois säilytyskotelosta. Vasen linssi on merkitty joko L-kirjaimella tai muulla koodilla.
  3. Puhdista linssi pienellä määrällä piilolinssien pesunestettä. Hiero linssiä etusormen ja peukalosi välissä linssin puhdistamiseksi.
  4. Huuhtele linssi huolellisesti ennen kuin asetat sen silmääsi. (Voit hypätä vaiheiden 3 ja neljä yli, jos käytät kertakäyttölinssejä).
  5. Poimi linssi sormenpäähäsi. Varmista merkkien avulla, että linssi on sormessasi oikeinpäin.
  6. Vedä toisen käden sormilla yläluomea ylöspäin.
  7. Vedä linssikäden muiden sormien avulla alaluomea alaspäin, katso ylöspäin ja sujauta piilolinssi silmääsi.
  8. Päästä irti silmäluomistasi ja sulje silmä hetkeksi. Räpäytä silmää pari kertaa, jotta linssi kostuu ja pysyy paikallaan.
  9. Tehtävä kuulostaa helpommalta kuin mitä se onkaan. On hyvä idea laittaa lavuaarin pohjalle pyyhe, nenäliina tai muu liina piilolinssin mahdollisen putoamisen varalta. Jos piilolinssi putoaa, puhdista ja huuhtele se ennen kuin yrität uudelleen laittaa sen silmään. Älä ihmettele, jos löydät linssin nenäsi päältä tai poskeltasi ennen kuin saat sen oikein silmään.
  10. Toista sama oikealle silmälle.

Haluat ehkä tarkistaa myös peilin avulla, että piilolinssi piilolinssi on asettunut oikein silmään.