Piilolinssit ovat loistava keksintö. Ne vapauttavat meidät silmälasien käytöstä, mikä voi olla erittäin helpottavaa erityisesti lapsille. Lapset eivät halua erottua liikaa joukosta koulussa tai harrastuksissa, ja silmälasit voivat helposti mennä rikki leikin tiimellyksessä. Piilolinssit ovat lapsille usein silmälaseja hyödyllisempi vaihtoehto näön korjaamiseen, sillä niiden avulla lapsi voi luottavaisin mielin urheilla ja harrastaa ilman pelkoa silmälasien rikkoutumisesta.

Ovatko piilolinssit turvallisia lapsille?

Mikä ikäiselle lapselle voi hankkia piilolinssit? Ovatko piilolinssit ylipäänsä turvallisia lapsille? Monet aikuiset ja jopa optikot luulevat, että vastaus on ei, mutta itse asiassa se on useimmiten myöntävä. Monissa tapauksissa piilolasit auttavat korjaamaan lasten näköä tavalla, joka muuten olisi mahdollinen vain myöhäisemmässä iässä.

Journal of Optometry and Vision Science -lehdessä tammikuussa 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 8-vuotiaat lapset voivat käyttää piilolinssejä ilman minkäänlaisia vaikeuksia. Saman lehden vuonna 2007 ilmestyneessä artikkelissa suositeltiin, että optikkojen pitäisi rutiininomaisesti määrätä piilolinssejä 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

Luonnollisesti optikon on otettava huomioon eräitä asioita ennen kuin hän voi päättää, sopivatko piilolinssit lapselle vai eivät.

Mitä asioita on otettava huomioon?

  • Lapsen erityiset näköongelmat
  • Lapsella mahdolliset olevat vakavat allergiat
  • Lapsen mahdolliset toistuvat silmätulehdukset, kuten sidenkalvontulehdukset
  • Lapsen kypsyystaso ja kyky huolehtia piilolinssien asettamisesta, poistamisesta ja puhdistuksesta

Jos lapsi kärsii allergioista tai toistuvista silmätulehduksista, optikko saattaa olla sitä mieltä, että piilolinssit eivät sovi lapsellesi.

Jos kuitenkin piilolasit osoittautuvat sopivaksi tavaksi korjata lapsesi näköongelmia ja sekä sinä vanhempana että optikko ammattilaisena olette sitä mieltä, että lapsi on riittävän kypsä huolehtimaan piilolinsseistään, niiden hankkimiselle ei ole estettä.