Eräs viime vuosina suosiota saavuttanut, ei-lääketieteellinen piilolinssien käyttömuoto on silmän väriä muuttavien, kosmeettisten piilolinssien käyttö. Silmän värin muuttaminen silloin, kun sitä itse haluaa, on houkutteleva mahdollisuus. Värillisiä piilolinssejä käytetään usein juhlissa, kun ihmiset haluavat täydentää asuaan pukeutuessaan esimerkiksi julkisuuden henkilöiksi, vampyyreiksi, avaruusolennoiksi tai örkeiksi.

Vaikka kosmeettiset piilolinssit eivät itsessään ole tavallisia piilolinssejä vaarallisempia, suurin osa käyttää niitä välinpitämättömämmin. Värilliset piilolinssit asetetaan silmään yleensä huolimattomasti, ja niitä puhdistetaan harvoin kunnolla (jos ollenkaan). Värillisiä piilolinssejä myös usein säilytetään puhdistamattomissa tai siihen käyttöön soveltumattomissa rasioissa.

Kosmeettiset linssit asetetaan silmiin usein väärin, sillä ihmiset käyttävät niitä vierailematta ensin optikon tai silmälääkärin luona. Kosmeettisia linssejä ei mielletä lääketieteelliseksi tuotteeksi, joten suurimmalle osalle käyttäjistä ei edes juolahda mieleen käydä asiantuntijan luona ennen niiden käyttöä tai noudattaa hygieniasuosituksia, joista he eivät välttämättä edes ole tietoisia.

Oikein käytettynä eivät vaarallisia

cosmetic-contact-lensesKosmeettiset piilolinssit eivät ole silmien terveydelle tavallisia piilolinssejä vaarallisempia, jos niitä käytetään oikein ja jos ne puhdistetaan asianmukaisesti. On myös tärkeää ostaa käyttäjän silmiin sopivat piilolinssit (oikea istuvuus vähentää ärsytystä ja sarveiskalvon vahingoittumisen mahdollisuutta), asettaa ne silmiin kunnolla sekä käydä säännöllisesti tarkastuttamassa silmät, kun linssejä on käytetty jonkin aikaa.

Piilolinssien asianmukainen puhdistaminen ja säilyttäminen vähentävät merkittävästi infektioriskiä. Kosmeettiset linssit tulisi puhdistaa monikäyttöisellä piilolinssinesteellä tai kaksivaiheisella vetyperoksidiliuoksella samalla tavalla kuin muutkin piilolinssit, ja ne tulisi proteiinin kertymisen ehkäisemiseksi käsitellä päivittäin proteiinin poistajalla tai viikoittain entsymaattisella puhdistajalla (tablettimuotoinen). Linssejä tulisi säilyttää puhdistuaineella käsitellyssä säilytyskotelossa.

Nämä ohjeet eivät ole selvästikään tavoittaneet suurta osaa kosmeettisia piilollinssejä käyttävistä henkilöistä. Tämä on todistettu myös tutkimuksissa. Kaikenlaisia silmätulehduksia esiintyy 1200 % enemmän kosmeettisten piilolinssien käyttäjillä kuin niillä, jotka käyttävät piilolinssejä vain näön korjaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista yhtä silmälääkärin määräämillä linsseillä esiintynyttä tulehdusta kohti esiintyy ainakin 12 kosmeettisten linssien käytöstä aiheutunutta infektiota.

Näiden infektioiden seuraukset ovat myös usein vakavampia kuin näön korjaamiseksi käytettävien piilolinssien aiheuttamat tulehdukset. Noin 13 % tavallisten piilolinssien aiheuttamista tulehduksista aiheuttaa silmään pysyviä vaurioita, mutta kosmeettisten piilolinssien tulehduksista pysyviä vaurioita aiheuttaa jopa 60 %. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää suunnitella etukäteen kosmeettisten piilolinssien käyttö esimerkiksi juhlissa tai muussa tapahtumassa. Kosmeettiset piilolinssit ovat hauskoja, lumoavia ja huomiota herättäviä, mutta muista, että ne eivät ole leluja ja niiden kanssa tulee noudattaa hygeniaohjeita.