Optikot alkoivat raportoida silmätulehdusten lisääntymisestä pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA (Food and Drug Administration) myönsi myyntiluvan jatkuvakäyttöisille piilolinsseille vuonna 1981.

Huoli jatkuvakäyttöisten linssien turvallisuudesta sai optikot suosittelemaan, että niitä tulisi käyttää yhtäjaksoisesti enintään seitsemän päivää ja että ne pitäisi poistaa silmistä yön ajaksi. Näiden ohjeiden mukaan piilolinssit eivät siis käytännössä olleet jatkuvakäyttöiset.

Tämä sai monet uskomaan, että jatkuvakäyttöiset piilolinssit ovat tavallisia piilolaseja vaarallisemmat silmille.

Kuten monien muidenkin piilolinsseihin liittyvien ongelmien tapauksissa, myös tässä on osoittautunut ratkaisevaksi se, miten hyvää huolta linsseistä pidetään. Optikot ymmärsivät tämän lopulta, ja nykyään voitkin ostaa piilolinssejä, joita voit pitää silmissäsi yhtäjaksoisesti jopa 30 päivää.

Tällä hetkellä markkinoilla on kahdentyyppisiä jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä. Ns. yötäpäivää-linssejä voi pitää yhtäjaksoisesti yli 24 tuntia. Varsinaisiksi jatkuvakäyttöisiksi linsseiksi kutsutaan piilolinssejä, joita voi käyttää ilman taukoa jopa 30 vuorokautta.

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien hyödyt

Jatkuvakäyttöiset piilolinssit on valmistettu silikonihydrogeelistä, joka on erittäin hengittävä ja mukava materiaali. Materiaalilla on ainakin seuraavat hyödyt:

 • se päästää mahdollisimman paljon happea sarveiskalvolle
 • piilolinssejä voi pitää sekä yöllä että päivällä
 • sinun ei tarvitse huolehtia puhdistuksesta, silmien kuivumisesta tai siitä, että linssit tarttuisivat silmiin kiinni.

Jatkuvakäyttöisten piilolinssien haitat

Vaikka voitkin käyttää näitä piilolinssejä jatkuvasti, sinun ei ehkä kannata tehdä niin.

 • Ympäristön bakteereja voi yhä kulkeutua linssin ja sarveiskalvon väliin. Tämä voi aiheuttaa silmätulehduksia.
 • Pölyiset ja likaiset ympäristöt voivat vaikuttaa linssiesi käyttömukavuuteen, ja joudut ehkä poistamaan ne puhdistusta varten.
 • Uiminen piilolinssejä käytettäessä voi lyhentää niiden käyttöaikaa ja lisätä silmätulehdusten riskiä.
 • Sinun täytyy noudattaa optikkosi antamia piilolinssien käyttöön ja puhdistukseen liittyviä ohjeita.
 • Jatkuvakäyttöiset piilolinssit maksavat enemmän kuin tavalliset pehmeät tai kovat linssit.

Jatkuvakäyttöisten piilolasien hoitaminen

Huonoista puolistaan huolimatta jatkuvakäyttöiset piilolinssit ovat hyvin suosittuja, sillä ne tarjoavat käyttäjälleen enemmän vapautta eikä niitä tarvitse puhdistaa tai vaihtaa päivittäin. Käyttäjien ei tarvitse ottaa mukaansa linssejä tai puhdistusvälineitä yökyläilyä varten. Ja koska piilolinssejä ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa tai hoitaa, muiden ei tarvitse edes tietää niiden käytöstä. Jos siis valitset jatkuvakäyttöiset piilolinssit, tutustu seuraaviin ohjeisiin, joiden avulla pidät sekä piilolasisi että silmäsi huippukunnossa.

 • Tarkista päivittäin, että piilolinssit ovat mukavasti paikoillaan. Jos linssit ovat epämukavat tai et näe niillä yhtä hyvin kuin tavallisesti, poista ne ja tutki niiden kunto. Etsi niistä repeämiä tai naarmuja, joista voi kehittyä repeämiä. Jos piilolinssit ovat vaurioituneet, älä käytä niitä enää.
 • Jos linsseissä ei ole repeämiä tai naarmuja, puhdista linssit huolellisesti ennen kuin laitat ne takaisin silmiin.
 • Jos silmäsi muuttuvat punaisiksi, poista piilolinssit silmistä ja puhdista ne huolellisesti ennen kuin laitat ne uudelleen silmiin. Jos silmien punoitus jatkuu, heitä linssit pois ja laita silmiin uudet piilolinssit.
 • Jos silmien punoitus tai epämukavuuden tunne jatkuu, ota yhteys optikkoon tai silmälääkäriin.

Mistä jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä voi hankkia?

Tunnettuja jatkuvakäyttöisiä piilolinssimerkkejä ovat Bausch & Lombin Purevision sekä Ciban Air Optix Night and Day Aqua.

Tutustu vaihtoehtoihin ja vertaile hintoja sivustollamme.