Muutokset silmissä ovat yleisimpiä diabeteksen komplikaatioita sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksessa. Monetko diabeetikot miettivät, onko piilolinssien käyttö heille turvallista.

Vastaus on kyllä. Suurin osa diabeetikoista voi käyttää piilolinssejä, jos heidän silmänsä ovat terveet. Diabeetikoiden kohdalla on kuitenkin suurempi todennäköisyys, että piilolinssit aiheuttavat vaivoja tai tulehduksia. Sopivan linssityypin valinta, piilolinsseistä huolehtiminen ja säännölliset silmätarkastukset ovatkin diabeetikoille muita piilolinssien käyttäjiä tärkeämpiä.

Piilolinssien valinta diabeetikoille

On tärkeää kertoa optikolle ja silmälääkärille diabeteksesta, jotta he osaavat ottaa sairauden huomioon piilolinssejä määrätessään. Sopivat piilolinssit valitaan aina yksilökohtaisesti, mutta todennäköisesti sinulle suositellaan hyvin happea läpäiseviä piilolinssejä. Sinua saatetaan myös neuvoa käyttämään jatkuvakäyttöisiä linssejä (joita pidetään myös öisin) korkeintaan muutaman päivän ajan. Jatkuvakäyttöisillä linsseillä silmätulehduksen riski on hieman korkeampi kuin muilla linssityypeillä.

Miten diabetes vaikuttaa silmiin ja näköön?

Verensokerin vaihtelut vaikuttavat näöntarkkuuteen, sillä verensokerin määrä vaikuttaa silmän linssin tarkennuskykyyn. Verensokerin pitäminen vakaana on tärkeää silmälasien ja piilolinssien sopivan vahvuuden löytämiseksi. Verensokerin tulisi olla hallinnassa ainakin muutaman viikon ajan ennen uusien piilolinssien käyttöä.

Diabeetikoilla on suurempi riski saada silmien bakteeritulehdus, kuten sidekalvontulehdus, sillä heidän immuunijärjestelmänsä on heikompi ja heidän kyynelnesteessään on enemmän glukoosia. Tulehdukset voivat myös kestää diabeetikoilla muita ihmisiä pidempään. Tasainen verensokeri auttaa ehkäisemään näitäkin ongelmia. Hyvä käsihygienia ja linssien asianmukainen puhdistus ovat tärkeitä asioita myös diabeetikoille.

Diabeetikot voivat kärsiä kuivista silmistä muita enemmän, ja piilolinssien käyttäminen saattaa tuntua epämukavalta. Silmätipat voivat auttaa silmien kuivuuteen – kysy neuvoa optikoltasi.

Pienten vaurioiden paraneminen silmässä saattaa kestää diabeetikoilla muita pidempään. Piilolinssejä käyttäessään diabeetikkojen kannattaakin noudattaa erityistä varovaisuutta. Älä käytä piilolinssejä suositeltua aikaa pidempään ja muista vaihtaa linssit riittävän usein.

Vakavia diabetekseen liittyviä silmäsairauksia ovat retinopatiat eli silmän verkkokalvosairaudet sekä verkkokalvon vauriot. Vakavin komplikaatio on nimeltään diabeettinen retinopatia. Sairauden todennäköisyys on sitä suurempi, mitä pidempään henkilöllä on ollut diabetes. Sairastettuaan 20 vuotta tyypin 1 diabetesta käytännössä kaikki sairastavat retinopatiaa. Tyypin 2 diabeteksen tapauksessa retinopatia on samassa ajassa kehittynyt 60 prosentilla henkilöistä.

Alkuvaiheessa näkö saattaa heikentyä äärialueilla, eivätkä potilaat kiinnitä oireeseen vielä huomiota. Henkilöllä voi siis olla merkkejä retinopatiasta ilman, että hän itse edes huomaa niitä. Tämän vuoksi diabeetikkojen tulisi tutkituttaa näkönsä vähintään kerran vuodessa. Yhtäkkiset näkömuutokset on tutkittava välittömästi, olipa kyseessä diabeetikko tai ei.