Bisfenoli A (BPA) on saanut viime vuosina paljon negatiivista huomiota, kun tieto sen käyttöön liittyvistä riskeistä on lisääntynyt. Tiedonhaku internetistä tuottaa paljon tuloksia ja tietoa siitä, millaisissa tuotteissa BPA:ta käytetään. Usein artikkeleissa mainitaan myös piilolinssit.

Monet hakuosumista ovat kuitenkin vanhoja, ja saattaa olla vaikeaa löytää tietoa siitä, sisältävätkö nykyiset piilolinssit BPA:ta vai eivät. Kysyimme asiaa suurimmilta piilolinssien valmistajilta. Otimme yhteyttä seuraaviin yrityksiin:

  • Alcon, joka valmistaa merkkejä Air Optix, Focus Dailies ja Freshlook
  • Bausch & Lomb, joka valmistaa merkkejä SofLens, Biotrue ja PureVision
  • CooperVision, joka tuottaa merkkejä Avaira, Biofinity, BioMedics, MyDay ja Proclear
  • Johnson & Johnson, jonka valikoimaan Acuvue-linssit kuuluvat.

Kaikki mainitut piilolinssien valmistajat vastasivat yksiselitteisesti, että heidän piilolinssinsä eivät sisällä BPA:ta. Tämän tiedon perusteella on mielestämme perusteltua sanoa, että piilolinssejä käyttämällä ei altistu haitalliselle määrälle BPA:ta.

Jos edelleen epäilet piilolinssien turvallisuutta, ota yhteys niiden valmistajaan tai kysy lisätietoja optikoltasi.

Mitä bisfenoli A on?

BPA on polykarbonaattimuovien rakennusaine – se on vahva, kestävä muovi, jota käytetään esimerkiksi urheiluvälineissä, lääketieteen välineissä, vesipulloissa ja muissa pakkausmateriaaleissa. Myös silmälaseissa ja aurinkolaseissa käytetyt muovit sisältävät yleensä BPA:ta. Moniin muihin materiaaleihin verrattuna sillä on monia hyötyjä – se on esimerkiksi läpinäkyvää ja kestää korkeita lämpötiloja.

BPA:n on kuitenkin osoitettu olevan terveydelle haitallista. Se on luokiteltu silmille haitalliseksi, hengitysteitä ärsyttäväksi ja allergiaa aiheuttavaksi aineeksi. BPA on nk. hormonihäirikkö, joka reagoi elimistössä naishormoni estrogeenin tavoin. BPA häiritsee normaalia hormonitasapainoa ja heikentää hedelmällisyyttä. Pienten lasten uskotaan olevan erityisen herkkiä BPA:n vaikutuksille, ja sen käyttö tuttipulloissa kiellettiinkin vuonna 2011.

Siitä, miten suuret BPA-määrät ovat haitallisia terveydelle, asiantuntijat eivät ole yksimielisiä. Sekä Euroopan elintarvikevirasto (EFSA) että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ovat todenneet, että väestön nykyiset BPA-pitoisuudet ovat vaarattomia, mutta osa tutkijoista on eri mieltä.

Bisfenoli A:ta vapautuu enemmän lämmitettäessä, joten BPA:ta sisältävien muoviastioiden lämmittämistä tuleekin välttää. BPA:ta sisältäville astioille suositellaan myös käsinpesua konepesun sijaan.

BPA:ta sisältävissä tuotteissa ei ole ainesosaluetteloita, mutta muovituotteissa on kierrätysmerkit, jotka kertovat muovin laadusta. BPA:ta sisältävissä polykarbonaattituotteissa on yleensä kierrätyssymboli ja numero 7.