Meillä on vain yhdet silmät, joiden pitäisi kestää koko elämän ajan. Silmistä tulee kuitenkin pitää huolta, jotta ne pysyvät niin terveinä kuin mahdollista.

Piilolinssit ovat osoittautuneet mainioksi apuvälineeksi näön korjaamiseen niillä henkilöillä, joiden näkö ei ole luonnostaan riittävän hyvä. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa käyttävät piilolinssejä korjaamaan hajataittoisuutta sekä liki- ja kaukonäön ongelmia. Seuraavassa kymmenen neuvoa, joiden avulla pidät piilolinssisi kunnossa ja silmät terveinä.

  1. Säännölliset näöntarkastukset. Käy tarkastuksessa silmälääkärin tai optikon luona vähintään kerran vuodessa. On tarpeellista varmistaa, että reseptisi on ajan tasalla eikä silmissäsi havaita merkkejä alkavista sairauksista, kuten glaukoomasta, silmänpohjan rappeumasta tai jopa syövästä.
  2. Osta vain silmillesi sopivia piilolinssejä. Älä koskaan osta piilolinssejä, jotka eivät ole reseptisi mukaiset. Varmista myös, että osaat asettaa piilolinssit oikein paikoilleen ja ottaa ne myös oikealla tavalla pois silmistä.
  3. Pidä piilolinssisi puhtaina. Pese aina kätesi huolellisesti ennen kuin kosket linsseihin ja puhdista myös linssit aina huolellisesti. Paras tapa linssien puhdistamiseen on pyyhkiä niitä likaa ja bakteereja poistavalla piilolinssinesteellä, sen jälkeen upottaa ne piilolinssinestettä sisältävään säilytysrasiaan ja lopuksi, ennen piilolinssien asettamista paikoilleen, huuhdella ne vielä huolellisesti vedellä.
  4. Älä koskaan puhdista piilolinssejä pelkällä vedellä. Vesi sisältää pieniä mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia.
  5. Pidä piilolinssiesi säilytyskotelot puhtaina ja vaihda ne kolmen kuukauden välein. Älä mielellään säilytä piilolinssejä kylpyhuoneessa, sillä korkea ilmankosteus aiheuttaa aiheuttaa veden mikrobien kulkeutumista piilolinsseihisi.
  6. Älä koskaan käytä piilolinssiesi puhdistusnestettä uudelleen. Se edistää bakteerien kasvua piilolinsseissä, josta mikrobit edelleen voivat siirtyä silmiisi ja aiheuttaa tulehduksia.
  7. Jos piilolinssit eivät ole silmissäsi, niiden tulisi olla kotelossa säilytysnesteessä. Piilolinssit kuivuvat ja haurastuvat, jos niitä säilytetään muualla kuin säilytysnesteessä.
  8. Jos havaitset kipua tai ärsytystä silmissäsi, ota piilolinssit pois silmistäsi. Pelkkä puhdistus voi riittää ratkaisuksi ongelmaan. Jos vielä puhdistuksen jälkeen tunnet kipua piilolinssejä käytettäessä, ota piilolinssit pois silmistäsi ja ota yhteys silmälääkäriin. Kipu voi olla merkki tulehduksesta, vaurioituneesta linssistä tai siitä, että piilolinssisi eivät läpäise riittävästi happea.
  9. Älä koskaan käytä piilolinssejä suositeltua aikaa pidempään. Vaikka linssit tuntuvat mukavilta, ne eivät ole enää yhtä tehokkaat eivätkä ne välttämättä läpäise happea yhtä hyvin kuin aiemmin.
  10. Älä nuku piilolinssit silmissäsi. Ellet käytä jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä, älä koskaan nuku piilolinssit silmissäsi. Piilolinssit päässä nukkuminen voi aiheuttaa silmätulehduksia, kuten keratiittia, joka voi hoitamattomana johtaa jopa sokeutumiseen.